Er det egentlig ulven de frykter?

Et dyr. Det er vi enige om, vel? At ulven er et dyr. Og dyr lever her og nå, ikke med sagn og overtro, ikke med hukommelse om hva som skjedde i barndommen eller med ferieminner fra hytteturer og camping i fjellet. Dyr lever heller ikke med håp for framtiden, og takke faen for det. Vi mennesker har med alle våre rettigheter til å herpe jorda, gjort nettopp det: Herpet jorda så håpet for framtiden er grundig tåkelagt med mikroplast, gift, forurensning og sørgelig utryddelse av flere arter. Fordi vi har blitt for mange, grådige, for sultne, griske, for dumme og egoistiske.

Ulv. Hundedyr. Fire føtter og pels – fortrinnsvis grå, men med fargenyanser både personlig for individet og artsmessig ut ifra hvor ulven kommer fra. Men så langt er vi enige, er vi ikke? Og videre kan vi enes om at ulven spiser kjøtt. Den står ikke og beiter på åkeren eller stjeler epler fra trærne slik elgen gjerne gjør. Ikke løper den over E6 og havner i fanget på døde sjåfører, heller. Og å nevne kjøttdisken hos Rema 1000 gidder jeg ikke.

Det er fint å være enige. Men når det gjelder enigheten til ulvehatere kontra ulvevernere, stanser tydeligvis enigheten der. For herfra deler enigheten seg som en ønskekvist i vilt røsk fra to forskjellige hold og med to vidt forskjellige ønsker om framtiden: Den ene siden vil ønske for å bevare et dyr som er hjemmehørende naturlig i en sunn norsk skog, fra opprinnelsen endog før mennesket veltet innover landet med mikroplasten sin. Den andre siden vil ønske for å utradere et dyr. Fordi… vi har blitt for mange, grådige, for sultne, griske, for dumme og egoistiske?

Rovdyrvernere har mange teorier, men jeg liker å forholde meg til fakta. Likevel blir det vanskelig å finne faktalinker når det gjelder ulvefrykt, så det eneste jeg kan gjøre er å dytte litt på andre tanker angående frykt. For det er ingen hemmelighet at det lever mennesker over hele denne forbannede (ikke forbanna, men forbannet av menneskeheten) kloden. Norge er et lite land – noen vil kalle det et møkkaland, til og med, når det gjelder politikernes naturforståelse når flertallet av velgerne må kjempe mot regjeringas flertall for å bevare naturen. Jaja, det er en annen debatt, slik som utrydning av arter pga. menneskene og mikroplast spredd av samme rase, og ikke minst avgifter for bil og fly og drit som kun settes for å pøse penger inn i statskassa når det lille utslippet Norge sørger for, er et gnagerpiss i havet i forhold til verden – men vi skal jo redde verden, så lenge vi driter i å redde ulvene. Ikke sant, regjering?

Nå snakker jeg meg bort. Jeg spoler tilbake og penser inn på ulvefrykt igjen. For jeg nekter å tro at godt voksne folk sitter og skjelver over et dyr de aldri ser, når folk lever og bor i trygghet på Svalbard med isbjørner luskende rundt i nærheten, og de ikke engang blir advart mot å gå hjem fra arrangement når det er i 200 meter i mørke (er de spenna gærne? Har de ikke hørt om ULV????) Selv om menneskeheten er i ferd med å sørge for at det snart er færre norske ulver enn det er isbjørner i hele verden, så lever altså mennesker et sted trygt uten frykt for naturen, selv om naturen er så nær som på Svalbard. Hvordan er det da mulig at folk har blitt så redde for ulv at de ser den i hver skygge på tunet, på trappa og på melkekartonger?

Jeg er ingen ekspert på frykt. Jeg kjenner hva jeg selv frykter, og jeg lar ikke den frykten styre livet mitt – og i hvert fall lar jeg IKKE den frykten styre andres liv. Og om min frykt handlet om natur, ville jeg for svingende svarte ALDRI kreve at natur skulle bøte med livet fordi jeg skulle føle meg trygg, når det bare var frykten selv jeg hadde å frykte. Det handler om å se med andre øyne; øyne uten fryktens slør. Jeg har flyskrekk. Det har jeg ikke hatt i mange år, men jeg greide å få den helt uten hjelp fra andre som forsøkte å hause opp frykta slik som ulvehaterne hauser opp frykt hos folk. Men helt fra flyskrekken slo inn har jeg søkt etter noe som kan dempe den, og jeg fant det. Hva det er, kan dere bare google etter. Poenget mitt er at jeg fant kuren uten å plage andre. Særlig fiksa jeg dette uten å drepe natur. Og når jeg tenker over hva frykt er for meg, må jeg undre meg over hva ulvefrykt egentlig er…

Er det mytene som har fått for godt tak hos enkle sjeler? Brødrene Grimm – har de skylda? Rødhette og ulven? De tre små grisene og ulven? Eller er det oldefars stolthet blandet med fem-fjær-ble-til-en-hønsegård-fortellinger for at oldefars brave utrydning av ulv under statens velsignelse skulle få oldebarna enda mer storøyd i beundring? Er det lettheten av massesuggesjon hvor man føler man finner tilhørighet i noe av det enkleste i verden – sinne og hat – uten betydning for hva man hater og er sinna på? Eller er det den enkle psykologiske løsninga at de faktisk ikke hater det de åpenbart hater, men hater noe dypere?

Hva skjedde i barndommen deres, ulvehatere? Hvor mistet dere naturforståelsen og glemte at en ulv faktisk bare er et dyr med instinkter og nå’ets bevissthet? Et dyr med fire føtter og pels? Hvordan ble dere grafset tak i av den menigheten som fremdeles henger igjen i 1800-tallets ideologi om matmangel, sauehold og utryddelse av det som truet økonomien? Dere hater et dyr. Et dyr som lever her og nå, går på fire føtter, har pels og lever i flokk, og som jakter i flokk. Når dere sørger for å ødelegge flokken, må dette dyret jakte alene og da må det skaffe lett mat. Sau.

Nå er det bestemt fra en inkompetent regjering at to av revirene på grensa i ulvesonen skal drepes. De har stanset streifulver fra Sverige så effektivt at streifulver har trukket lenger opp på kartet. Bare sjekk tapstallene, så får dere beviset. Det er fakta, ikke undertegnedes mening. At det er nedgang i salg av sauekjøtt i Norge og oppgang i uvettige sauebruk i Norge på tross av Norturas advarsler, er også fakta. Bare sjekk prognoser og historikk. Det er ikke undertegnedes mening. Derimot er det min teori – ikke mening – at dere som frykter ulven, frykter noe helt annet. Dere har noe iboende som dere frykter, og er letta for at dere har funnet noe dere kan frykte og hate. Det er lett å legge skylden på et myteomspunnet rovdyr, heller enn å finne ut hva det egentlige problemet deres er, som skaper denne frykten. Dere har fått god hjelp av både gamle eventyr, overtro, folkemunne og ryktespredning i generasjoner. Var det grunn til å frykte, hadde overskriftene for lengst dokumentert barnedrap og oppspiste mennesker i hopetall her i Norge… men enn så lenge viser det seg at det kun er ulven som har grunn til å frykte oss. Grunn til å frykte haterne. De som hater, for det er så alt for lett å hate.

Med håp om å appellere til den voksne delen av sjela deres som fremdeles er igjen: Søk hjelp for frykta. For nå har dere forsøkt lenge nok å spille fryktkortet uten at verken bestemødre eller unger har blitt spist. De eneste som må unngjelde, er de hundene som elgjegerne har brukt for å dorge etter ulv uten line i skogen. Så lenge det finnes elgjegere som kan dokumentere at elgjakt med hund i bånd fungerer suverent og endog er mer humant enn å stresse elgen med sint los, så taper dere det argumentet også.

Hva gjenstår da, ulvefryktere? For det eneste dere har å frykte, er faktisk frykten selv… (Franklin D. Roosevelt).

Krimboka Rød Skog, inspirert av ulvekonflikten, bestiller du direkte om du trykker her.

ulveul

3 thoughts on “Er det egentlig ulven de frykter?

  1. Meget bra skrevet av artikkelsforfatteren . Politikerne bør snart innse at ulv aldri utgjort noen fare for mennesker, et opphauset hysteri uten grunn. Regjeringen bør begripe at de kan ikke fjerne rovdyrene fra naturen av hensyn til mennesker som har problemmer med egen frykt. Ender det opp med for få rovdyr, vil det få fatale konsekvenser for naturen…

    Like

  2. Ann kristensen

    varmt tack för de här kloka orden nu har vi snart utrotat våra rovdjur i sverige Norge varför ? vad är det för natur djurliv vi lämnar till barn barnbarn jag tror det handlar om troféer och att få ha allt viltet för sig själva i skogen älg rådjur kanske om pengar hyra ut dina marker vilka är det som bestämmer denna slakt?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s