Det hjelper ingen kreftpupp at jeg skriver banan.

Det er en ny farsott som går på Facebook nå. Slik som i fjor. Da var det fargen på undertøyet damene skulle skrive, og med dette skulle de framheve oppmerksomheten rundt brystkreft. I år er det frukt det går på.

Jeg blir så oppgitt… NÅR har det hjulpet på kreftsaken at jeg forteller hele vennelista mi at trusa er hudfarga mens behåen er hvit? Hvor mye hjelper det en kreftpupp at jeg skriver banan eller druer på statusen min?

Det er greit å sette fokus på noe så seriøst som brystkreft, men tror dere virkelig at noen som ikke har fått den pm’en som forklarer dette, skjønner greia med å lese “banan” i statusfeltet ditt på Facebook? Og hvilken nytte tror du at et ord som “eple” eller “appelsin” har for de som kjemper mot brystkreft i form av operasjoner, cellegift eller strålebehandling, kanskje alle tre i full pakke?

For to år siden fjerna jeg en kul. Den var godartet og er nå årsaken til at venstre balkong er litt mindre enn høyre balkong, så det er vanskelig å finne rett behåstørrelse uten at det ene skal føle seg oversett eller det andre skal tyte ut. Det ville ikke ha hjulpet meg en døyt da jeg lå på operasjonsbordet, at noen skrev “plomme” i statusfeltet sitt. Jeg driter i å gjøre Facebookveggen min til et fruktfat. Derimot kjøper jeg en ny rosa sløyfe hvert år til profilbildet mitt, foruten hva jeg ellers måtte finne på gjennom året.

Hold frukta deres for dere selv, den hjelper ikke mot brystkreft.

 

Bøkene er her, alle sammen.

42 thoughts on “Det hjelper ingen kreftpupp at jeg skriver banan.

  1. Tusen takk, Astrid. Jeg kjenner de som har kjempet og tapt, som har kjempet og vunnet og som kjemper i dag… foruten annen type kreft i egen familie og hos venner… slike idiotstatusfarsotter provoserer meg faktisk.

   Liked by 2 people

  2. Elisabeth Kjøsnes

   Hvis du ønsker å støtte når det gjelder brystkreft, hvorfor ikke gi støtten direkte til Brystkreftforeningen. Dette er en egen forening, likestilt med Kreftforeningen, ikke en underavdeling.

   Like

   1. Sier du det? Jeg vet ihvertfall at de samarbeider tett. Jeg visste ikke at de var to forskjellige. Når jeg betaler min kontingent til Brystkreftforeningen så er jeg også medlem av Kreftforeningen. ?

    Like

   2. Elisabeth Kjøsnes

    Nei, når du betaler kontingent til Brystkreftforeningen så er det kun der du er medlem. Som sagt er det to forskjellige foreninger. De eier Rosa sløyfe sammen, og Brystkreftforeningen får en viss støtte (økonomisk) fra Kreftforeningen, men altså ikke samme forening.

    Liked by 1 person

   3. Nettopp! Det kommer ikke så klart fram, synes jeg. Jeg skal nå melde meg inn i Kreftforeningen også, da. Jeg melder meg som frivillig for Kreftforeningen i disse dager, da får jeg også støtte dem med medlemskap!

    Like

   4. Hva med de som er 13-20 år, hvor skal de hente penger fra? Gjør det noe at de får beskjed om å sjekke sine bryster? Gjør det noe om kreft blir mer fokusert på? Er det en hyss hyss ting, ja da bør de ikke selge rosa sløyfer og lodd heller. Kan jo provosere en stakkars..

    Like

 1. Line

  Jeg har ikke opplyst om hverken farger eller frukt på FB, men slik jeg har tolket det, er farsotten for å sette et fokus som kanskje gjør at flere sjekker seg. Selv ble jeg påminnet om at det var på tide med ny mammografi. Slik kan det jo kanskje hjelpe. Menn har bart i november for å ha sitt fokus på å sjekke prostata.

  Liked by 1 person

  1. Når folk som har kjempa mot kreft – enten selv eller med venner/familie – blir provosert av å lese om farger på undertøy eller swtatus om frukt, bør det forstås at påminnelsen er skivebom. I andre saker deles budskapet ofte sammen med et talende bilde, noe som hadde vært mye bedre enn å fylle feeden med frukt, og dermed støte flere som har kjempet kampen.

   Liked by 1 person

  2. Med Movember bruker man gjerne tid på å fortelle alle som spør om hvorfor. Flere kjører innsamlingskampanjer til kreftforskning sammen med barten, og det kommer flust med oppdateringer som minner folk på å sjekke seg.

   Med disse fruktstatusene er en god del av greia at man for all del ikke må svare på spørsmål om hvorfor eller på annen måte avsløre leken for omverdenen. I teksten som går rundt står det bare “for å sette fokus på brystkreft” – uten noen oppfordring utover det. Ingen “her kan du gi penger” eller “sjekk deg” eller noe sånt. Om man bryr seg så mye om brystkreft kan man vel heller gjøre det man kan for Rosa Sløyfe i oktober? En rosa sløyfe på profilbildet gir faktisk oppmerksomhet riktig vei. Å skrive “banan” gjør fint lite.

   Like

  1. Kathy

   Jeg er hjertelig enig i innlegget ditt. Ikke en eneste frukt eller et farget undertøy hjelper kreftpupper.

   Personlig skjønte jeg ikke greie med frukten. Jeg har ikke likt en eneste status og har dermed ikke fått forklaringen. Jeg trodde kanskje det hadde noe med puppestørrelsen å gjøre….. Banan vs. Blåbær liksom. Men så handler det altså om sivilstatus?? Hvordan i all verden skal DET sette fokus på brystkreft overhode?

   Når det er sagt nå har jeg bittelitt bråbremser med november også. Greit nok at kampanjen er mer målrettet. Det er informasjon og innsamling. Men ikke en eneste bart hjelper mor prostatakreft. Kun en legetime og en fingerbopp i rattata vil gjøre en virkelig forskjell. Og hvor mange av de mennene som gror bart i november bestiller samtidig en legetime??

   Like

 2. tove9077

  Vel, du blir provosert av denne leken, og mange med deg. Jeg har hatt kreft og blir ikke provosert, og mange med meg.

  Hvorfor er det ikke ok at vi som syns det greit, kan få lov til å gjøre dette, uten å bli dømt nord og ned?

  Hvorfor skal folk som har/har hatt kreft uttale seg på vegne av alle likekvinner, og stemple dette som skivebom og fullstendig unyttig.

  Det er fullt mulig å både poste frukt, støtte kreftforeningen og å prate om og oppfordre til sjekk.

  Som overlevende etter kreft, vet jeg godt hva og hvor ille det er. Og tenker at all oppmerksomhet rundt dette er en god ting.
  Det var og er mange som fortsatt har problemer med å snakke om det, og som føler at enkelte krefttyper er tabubelagt. Jo mer oppmerksomhet, jo bedre. Og kanskje nettopp en uskyldig lek er med på å ufarligjøre temaet litt for de som sliter.

  Ingen som reagerer negativt på reklamekampanjer som lages for å øke fokuset, de hjelper strengt tatt ikke mer de heller. Annet enn å få økt fokus.

  Det er alltid noen/mange som reagerer på ting, men vi kan ikke forvente at alle skal slutte å gjøre det vi ikke liker. Vi må godta at andre tenker annerledes og velger å gjøre ting vi ikke er så begeistret for, eller ikke ville gjort selv.

  Jeg kommer til å fortsette å poste bær, farge på bh, hvor jeg har veska hen, osv. + gi støtte og prate og poste andre statuser som oppfordrer andre til å gjøre det samme.

  Liked by 1 person

  1. Flott at du kom igjennom det og like flott at du finner noe annet enn det jeg og mange andre gjør angående det jeg anser som irriterende kampanje. Det er det som er så finfint med Norge – enn så lenge – at vi er fullt berettiget å mene det vi selv vil, og jeg mener at et fruktfat med rosa truser aldri vil øke min bevissthet rundt brystkreft og å sjekke seg selv. At jeg velger å skjule slike innlegg er mitt valg, like mye som det er ditt valg å spre det.

   Like

   1. tove9077

    Selvsagt er det din rett å skjule slike innlegg.

    Det er bare det at du rett ut skriver at du blir oppgitt over oss, og at vi skal holde frukta vår for oss selv.

    Det blir litt feil og unødvendig krasst, syns nå jeg, da.

    Liked by 1 person

   2. Ikke min mening å fornærme noen i min frustrasjon. Jeg tenkte det samme i fjor når det florerte med farga undertøy. Og kommer nok til å reagere slik om det dukker opp grønnsaker, sokker eller andre ting neste år.

    Like

 3. Gro

  Tror ikke at noen forventer at det skal hjelpe, men å få fokus på at mange sliter med dette. Jeg har fjernet hele brystet og var igjennom cellegift og stråling etterpå. Men det hjelper ikke å bli sint og frustrert på dem som prøver å sette fokus på det. Det viser bare at folk tenker på dem som sliter med dette. La dem holde på….

  Liked by 1 person

 4. Hege

  Til opplysning har ikke denne farsotten noe med kreft å gjøre i det hele tatt….Noen foreslo at vi jenter skulle gjøre noe ekstra for å skape oppmerksomhet rundt brystkreft. Det er veldig enkelt, så hjelp oss å spre dette. I fjor var det fargen på Bh’en din du skulle skrive i din status. Det fikk menn til å lure i flere dager på hvorfor vi jenter skrev ulike farger på vår status.
  I år handler det om du er gift, skilt, enslig osv. Du skriver hvilken type frukt som beskriver hvor du er i livet i din status ved å bruke fruktkodene nedenfor.
  Så kopierer du denne tekst og sender den som ny melding til alle dine venninner.

  Blåbær: Jeg er singel
  Ananas: Det er komplisert
  Bringebær: Jeg er en ”touch and go” jente
  Eple: Forlovet
  Kirsebær: I et forhold
  Banan: Jeg er gift
  Avokado: Jeg er ”den andre kvinnen”
  Jordbær: Jeg finner aldri den rette
  Sitron: Jeg skulle ønske jeg var singel
  Grapefrukt: Jeg vil gjerne gifte meg
  Appelsin: Jeg liker å sjekke markedet

  Bh leken kom så langt at den ble omtalt på TV. La oss forsøke å få denne leken like langt……

  Skrive det på statuen deres og videre sende det til alle jenter/damer som dere har som facebookvenner, det blir interessant å se reaksjonen til gutta som ikke har peiling på hva dette går ut på, når alle damer har en frukt som status.

  HUSK: IKKE send dette til mannlige venner..Dette er BARE for jentevenner.. 🙂
  😊😊

  Liked by 1 person

  1. Beklager, jeg er like klok. “Til opplysning har ikke denne farsotten noe med kreft å gjøre i det hele tatt….Noen foreslo at vi jenter skulle gjøre noe ekstra for å skape oppmerksomhet rundt brystkreft…” Min reaksjon på denne farsotten var dette blogginnlegget, og jeg husker undertøy-greia i fjor. Det hjelper fremdeles ikke arret jeg har på puppen eller de vennene mine som har gjennomgått brystkreft. Beklager.

   Like

 5. Kristine

  Hva vet vel folk om hva andre har kjøpt eller bidratt med til brystkreft/kreftforeningen? Selv om jeg så yndig har kastet ut ordet banan på min vegg, så er jeg med å støtter brystkreft hvert eneste år. Faktisk en av få ting jeg alltid støtter. Med strek under alltid! Selvsagt vil ikke ordet plomme, banan o.l kurere kreft. Eller skaffe mer penger til saken. Var vel heller mer fokur rundt det. En sløyfe på profilbildet kan jo og bare ha vært der (uten noen form for å antyde at akurat du ikke har betalt for den). Men man kan jo ikke antyde at folk som skriver frukt på veggen ikke støtter bryst og/kreftforeningen fysisk heller.

  Liked by 1 person

  1. Folk er forskjellige. Der noen føler de støtter en sak ved å skrive banan, ananas eller plomme, føler andre igjen at dette latterligjør den kampen de har kjempet og jeg er faktisk langt mer opptatt av DE reaksjonene, enn de som vil rettferdiggjøre sine fruktvalg på veggen sin. Det er ikke antydet noe i blogginnlegget, det er kun nevnt den fjottete kampanjen som i mine øyne ikke leder til annet enn å fylle face-feeden med unyttig fjas. Visst kan alle og enhver sette en rosa sløyfe på bildet sitt uten at de har betalt for det, men det handler igjen om integritet. Siden du i parantes skriver at du ikke antyder at jeg ikke har betalt for mine sløyfer tre år på rad, lar vi den ligge 🙂 Jeg har også en kjempefin pins med rosa sløyfe og glitrende steiner, samt et armbånd jeg skulle ønske ikke var utslitt – men det rosa tauet som var fletta inn i kjedet, ble utslitt. Det var i salg i fjor. Og alt dette har jeg fixa uten å spre verken behåfarge eller fruktvalg. Det finnes nemlig andre ting å bruke energien på. Er min mening.

   Like

 6. Jeg blir faktisk trist å lei meg, det er synd at noen stiller seg med en fot på den andre siden. Blir frustrert/provosert av at medmennesker tenker og føler godt om andre. Har lagt all humor og glede bort og synes ord som banan eller annet er galt. Nei har man kreft, skal man låse døren og gi opp. Man skal være negativ til de som støtter og hjelper, og ikke forstår at det er jeg som er syk ikke du! Så er man også helt sikker på at de som skriver en sort frukt på veggen sin, kun gjør det og ikke støtter noen form for kreft i seg selv. Det er farlig å bry seg om og prøve å vise omsorg og forståelse for de med brystkreft. Jeg har mistet halve min familie i lungekreft og har mange med brystkreft. Mammaen min måtte fjerne hele brystet sitt og døde av lungekreft i fjor, og jeg savner henne enormt. Men hun mistet ikke sin humor, jeg var redd for å tråkke henne på foten med min humor. Vi mennesker er så forskjellige, og skjøre. Jeg kan plutselig vise min redsel i form av humor, for å avlede. Jeg mener ikke noe vondt med det, men det føles sånn. Spesielt med dine ord. Skal man virkelig begynne å grave graven, eller skal man ta kreften med hornene? Da må man se nytte og forståelse for alle. Barn fra 12-18 år har ikke så mye penger å rutte med, og det finnes de som er eldre enn det også. Det er de med kreft også som har lite. Om de ønsker å støtte opp med ord som banan eller annen frukt, hva skader det? Gjør det virkelig så vondt at brystkreft blir i fokus? Slik at det blir gjort mer for alle som har det, og de som muligens kan få det? Tenk på at slike ting slår det mer opp i media, så det blir forsket enda mer på. Eller er det galt at man kanskje kan finne en kur for det? Jeg ønsker deg alt godt i livet, og prøv å forstå hva som menes.

  Like

  1. Det har vært mange reaksjoner på dette innlegget – det skulle egentlig bare mangle når det fikk over 25 000 treff på et døgn, ved hjelp av delinger på facebook. Det som stort sett går igjen, er at de som mener seg berettiget til å kritisere innlegget, de kommenterer her inne, mens de som sier seg enige, er de som kommenterer under linken når det er delt på Facebook.
   Som jeg har skrevet i svar her inne tidligere: Vi er forskjellige. Vi er såpass mange mennesker her på jorda med diverse meninger, og en liten promille har fått tak i dette innlegget og reagert ut fra sin egen situasjon og fortid.
   Kjære deg. Er det virkelig greit at de som har gått igjennom en kreftsykdom, en periode med kamp og reaksjoner, enten de har gjort det selv eller er slekt eller venn av en som har gjennomgått dette, er det virkelig greit at slike feilslåtte kampanjer skal såre og støte dem? Det er mange som tviholder på sin rett til å se på dette humoristisk, og takke faen for humor – jeg har selv overlevd i tunge stunder ved hjelp av svart humor. Men det er MIN måte å overleve på. Jeg har aldri krevd at noen skulle gripe fatt i sine problemer, reaksjoner og kamper på samme måte som jeg gjorde det. Og selvfølgelig, det er de som har gått igjennom denne kampen og ser denne fruktkampanjen på sin måte – men skal de virkelig stille seg over de som føler seg støtt og såret av en slik kampanje? Er det ikke viktigere å faktisk ta et hensyn her, ovenfor de som sliter med det mentale i etterkant, heller enn å måtte trumfe igjennom SIN innstilling og presse SIN humor over på de som føler de får kampanjen, bananene og plommene i fleisen? Ærlig talt?
   Ja, jeg var heldig, jeg fjerna en kul som ikke var farlig. Ja, jeg har fleipa med det på en måte som kanskje andre ikke hadde orket – men det var rettet mot meg. I egne blogginnlegg. Fordi jeg tålte det og jeg visste hva jeg tålte. Men skulle jeg presse min humor på de som ikke er på mitt nivå i kampen, og kreve min rett for at dette var greit fordi jeg tviholdt på min innbildning om at jeg gjorde det rette i kampen, og dermed såre noen som følte dette ble totalt feil?
   Beklager fransken, men faen heller. Det finnes langt bedre måter å få fokus på brystkreft, enn å støte andre ved å la dem føle saken blir latterliggjort, for deretter å forsvare seg selv ved å si at de bør jaggu ha sans for humor. Den er for drøy!

   Like

   1. Det er en ting som er sikkert å vist, du svaret ikke saklig på spørsmål som blir stilt deg! Du er provosert og hadde ikke noe galt. Hva med oss som har arr som ingen kan se. Jeg har vært inne på deg og lest, det var du som startet det hele. Jeg håper ikke alle tenker på seg selv og ser hvor mye det hjelper andre. Spesielt yngre og ungdom, det er de man lever for å ønsker skal slippe kreft. Dette er faktisk noe som har hjulpet, men for deg er det en lek og irriterende. Lykke til videre.

    Like

   2. Kreft og sykdom er ingen lek, samme hvem eller hvordan det rammer. Det er derfor det provoserer meg så mye med en totalt bortkasta kampanje. Mange som ser frukta nevnt, aner ikke hva det dreier seg om medmindre de ikke kommenterer og dermed får pm om greia. Da kan du ikke påstå at kampanjen fungerer. Det hadde vært langt bedre om folk hadde brukt energien på en bedre måte for kreftsaken. Og det, skjønner du, er min soleklare rett å mene.

    Like

 7. Lise

  Etter som jeg har forstått det så er det vel ikke for å hjelpe de som allerede har fått diagnose, men for å sette fokus på (og en påminnelse om) at man bør sjekke brystene for endringer av og til. Slik sett er jeg uenig i at disse “dumme påfunnene” ikke hjelper en “kreftpupp”, for det er jo nettopp det de gjør hvis mange nok får en påminnelse om å sjekke seg og dermed oppdager en kreftsvulst de ellers ikke ville oppdaget på et så tidlig tidspunkt. Er nok dessverre ikke like mange som hadde delt en status på Facebook ang. dette temaet, som det er jenter som er med på denne “leken”. Det viktigste er vel at så mange som mulig sjekker seg, så kan vi som ikke ønsker å være med på “leken/kampanjen” bare la være. Det er ikke slik at folk ikke støtter “Rosa sløyfe” hvis de deler “sin frukt”, de fleste gjør begge deler 😉. Det kan ALDRI bli for mye fokus på å sjekke seg for brystkreft! For øvrig kunne vel årets “kampanje” vært litt mer oppfinnsom enn å spørre om sivilstatus, noe som overhode ikke har noen link til det viktige temaet og som heller ikke alle har lyst til å dele med omverdenen.

  Liked by 1 person

  1. Det har vært ganske mange som har skrevet som kommentar hos de som delte innlegget hos Face, “Å søren, er det DET det handler om” og da må man bare innrømme at den kampanjen er totalt feilslått. Folk leser et fruktnavn og går videre uten å ane noenting, medmindre de ikke har likt eller kommentert, og gjort seg fortjent til å få en privat melding med akkurat samme info som du ser i en tidligere kommentar her inne – beskrivelse av hva det går ut på. Når kampanjen ikke når fram slik den skal, er det totalt bortkasta. Skal man heve vissheten om slike viktige ting, er det ikke slik man må gå fram.

   Like

 8. Vel, frukt reduserer mangen former for kreft, men i følge Kreftforeningen så reduserer frukt ikke sjangsen for å få brystkreft. På grunn av at kreft finnes i veldig mange former så tror jeg det kan være bra for folk å ha mer fokus på frukt & trening, og reduksjon av kjøtt & alkohol. Siden de fleste krefttyper er mulig å forebygge så har jeg ingenting imot at en deler budskapet om frukt og grønt for å forhindre at kreft i det hele tatt oppstår. Jeg skjønner at det kan virke meningsløst å dele et eple på Facebook, men jeg tror det er en smart markedsføringsstrategi for å forbinde frukt og grønt med reduksjon av mange former for kreft.

  Alt godt til deg og dine.

  Lenke:
  http://www.kreftforeningen.no

  Like

 9. Oddfrid Vie Steinseth

  Vet ikke hva denne overivrige bloggeren tror, men disse fruktstatusene de siste dagene hadde ingenting med kreftsaken eller brystkreft å gjøre. Søk relevant informasjon før du hogger hodet av folk. Jeg fester en rosa sløyfe til mitt profilbilde hvert år i oktober og betaler da inn til brystkreftsaken. Sannelig er du en av de som gjør at jeg vurderer slutte med dette når det er så lettvindt å mistro folks intensjoner.

  Liked by 1 person

  1. Oddfrid Vie Steinseth

   At det settes FOKUS på saken er vel det viktigste ikke hva en blogger mener. I pm som kom til meg var det med kreftsaken utelatt og jeg syns det var en morsom gag. Det syns jeg fortsatt selv om denne oppklaringen kom. Humor på saker og ting tror jeg er veldig viktig i en helbredelsesprosess, og ikke surmaga gravalvor. Så BANAN med god , eller verdens beste samvittighet.

   Like

   1. Du kan mene hva du vil om bloggeren, men når kampanjen går gjennom veggen til folk uten at de skjønner noe, medmindre de ikke kommenterer under frukta, da er denne kampanjemn FEILSLÅTT. Det er drøssevis av kommentarer på delingene av dette innlegget, på Facebook hvor folk skriver “å faen, var det DET det der betydde… skjønte ingenting, jeg” og da burde det gå opp et lys om at kampanjen kanskje er bortkasta?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s